Bøger

Hardy orchids. Orchids for the garden and frost-free glasshouse
Phillip Cribb and Christopher Bailes. 1998. Timber Press.
Dette er den absolut bedste bog om frilandsorkideer. Den er grundig og systematisk, og indeholder information om et meget stort antal arter og deres dyrkning. Der er ikke mange farvefotos, men teksten understøttes af smukke stregtegninger.
   

Growing hardy orchids
John Tullock. 2005. Timber Press.
Emnet er det samme som Hardy orchids. Orchids for the garden and frost-free glasshouse, men denne forfatter har ikke nær det samme overblik og erfaring som Phillip Cribb og Christopher Bailes. Flere steder er angivelserne af hårdførhed og vækstkrav direkte forkerte. Denne bog kan ikke anbefales.

   
Native orchids of the Southern Appalachian mountains
Stanley L. Bentley. 2000. The University of North Carolina Press. Den bedste bog om nordamerikanske orkideer. Den er systematisk opbygget, har masser af fantastiske fotos og detaljerede beskrivelser af de enkelte arter og deres voksesteder. Eneste minus er, at arter der gror udenfor Appalcherne jo altså ikke er med i bogen.
   
Wild orchids across North America. A botanical travelogue
Philip E. Kenan. 1998. Timber Press.
En gennemgang af Nordamerikas orkideer. Bogen er skrevet som rejsebeskrivelser med mange anekdoter. Der er meget værdifuld information om de enkelte arters naturlige voksesteder, men man skal lede lidt da mange arter er beskrevet flere steder i bogen.
   
Europas orkideer
Pierre Delforge. 1995. GADs Forlag.
En meget grundig og detaljeret bog med billeder og beskrivelser af et enormt antal arter. Botanikere kan opdeles i samlere og splittere, Pierre Delforge er en udpræget splitter, og jeg er ikke sikker på at det store antal Ophrys-arter er en hensigtsmæssig systematik. I stedet foretrækker jeg færre arter, men med lidt større variation i den enkelte art. Bogen kan absolut anbefales, men er vist desværre udsolgt fra forlaget.
   
Orchids of Europe, North Africa and the Middle East
Pierre Delforge. 2006. Timber Press.
Dette er stort set samme tekst og billeder som i Europas orkideer, men det geografiske område er udvidet så der beskrives flere arter. Systematikken er også opdateret så f.eks Leucorchis og Nigritella er inkluderet i Gymnadenia. Orchis er dog ikke splittet op i Orchis og Anacamptis. Har man allerede Europas orkideer, er der ingen grund til også at købe denne bog.
   
Skandinaviens orkideer – Orchids of Scandinavia
Bent Johnsen. 1994. International Science and Art Publishers. En smuk bog til sofabordet. En gennemgang af de skandinaviske arter med smukke helsides akvareller af hver art. Artsbeskrivelserne er let læste og med mange anekdoter. En bog man køber for de meget smukke akvareller. Meget praktisk er teksten skrevet på både dansk og engelsk, så det er en god gave til en planteinteresseret udlænding.
   
The genus Cypripedium
Phillip Cribb. 1997. Timber Press. Den ultimative gennemgang af frueskoslægten (Cypripedium). Mange detaljer, fine stregtegninger, meget botanisk og lidt tør. Men er man bidt af Cyp'er er den ikke til at komme udenom.